Oppslag i Fanaposten

Lærer kvinnene å ta over roret

 

FANAHAMMEREN: I fem dager har fem kvinner seilt fra Fana til Hardanger, Bømlo og Bekkjarvik med kokkekurs og hjem igjen. Med Anita Botnevik som kaptein har de alle hatt ulike oppgaver ombord. Målet er å mestre seiling.

 

Bygen har akkurat lettet da damene legger til kai på Fanahammeren fredag formiddag. I dag har vi seilt i dårlig vær og med mye vind. Det er jo sånn vi liker det, her har vi ull fra innerst til ytterst, sier Botnevik.

 

Godt kjent

De er en god gjeng som har seilt og opplevd ulike vestlandsperler. Da vi begynte turen hadde vi en liten presentasjonsrunde. Noen har vært med tidligere, andre er helt nye. Ikke alle kjente hverandre. Når vi bor så tett på hverandre blir man fort kjent. Vi har hatt det mye gøy samtidig som vi har lært mye. Også har vi sett så mye fint, forteller Botnevik.

 

Hun mener det er noe helt spesielt med vestlandskysten, og at det er viktig å ta den i bruk. Derfor holder hun ulike kurs for å lære sine båtkunnskaper videre. Jeg og min mann holder både båtførerkurs og seilkurs som alltid innebærer praksis. Kursene er tilrettelagt alle. Noen for menn, noen for par og noen for kvinner, forteller Botnevik.

 

Utenlandsturer

Men det er ikke bare her til lands hun holder kurs. Tre uker hver sommer tar jeg med meg en gjeng til Kroatia for å seile der. De har en nydelig kyst. Det er hyggelige folk der, og det er gode seilerforhold. Jeg pleier å være der i tre uker, også er det en ny gjeng med damer hver uke, forteller hun.

 

Viktig for kvinner

Botnevik mener det er viktig at kvinnene lærer seg å ta hånd om roret. Det er svært ofte mennene som seiler og som har kontrollen på sjøen. Men hva hvis noe galt skulle skje? Jeg tror også det blir mye kjekkere for begge parter om også kvinnene er engasjert og kan seile, sier hun.

 

Seilerkursene er sesongbasert. De første starter i april. Kursene er svært populære og fylles opp hvert år. Det er svært forskjellig hvem som melder seg på. Noen har vært mye på sjøen, andre har ingen erfaring. Noen har båt, andre ikke. Men alle synes det er kjekt å få være på sjøen og lære seg litt seiling.

 

Sunne vaner

Til vanlig er Botnevik kursleder for Grete Rhode.

 Det preger nok turene. Her får de sunn mat og ikke noe snop. Det må de i så fall kjøpe inn selv. På de neste turene skal jeg ha med en yogainstruktør, slik at vi får gjort yoga på dekk om morgenen og i Kroatia må alle svømme to runder rundt båten før vi starter turene, forteller Botnevik.

 

Storfornøyde damenr på denne turen var heldige. Været har egentlig vært perfekt. Da vi dro var det regn og vind. Men vind trenger vi. Ellers har vi hatt nydelig vær og perfekte forhold. Vi har til og med morgenbadet, forteller Botnevik.

 

De føler selv at de lærer mye for hver tur. Jeg har vært med et par ganger. Selv har jeg ikke båt, men jeg synes det er utrolig kjekt å få være med på disse turene og lære meg å seile. Det er mange or og uttrykk som er vanskelig å holde styr på, men det kommer seg mer og mer for hver gang. Også har vi det så utrolig kjekt sammen, forteller Margunn Myking. Turen kan ikke annet enn å bli vellykket med en så god kaptein, legger Line Gry Lombnes til.

 

Faktaboks om Fjordfun

  • Holder båtførerkurs med praksis på sjøen, MOB og Havnemønøvrering.

  • Seilkurs for nybegynnere

  • Faste turer etter ønske

  • Firmaturer

  • Barnebursdager

  • Holder kursene fra april til oktober